Çarşamba, Ekim 25, 2006

Erkek Çevirileri

BEN BALIĞA
ÇIKIYORUM:

Ben, elimde bir çubukla bütün gün sandalda oturacagim,
kusana kadar içicegim ve denizde yüzen baliklari izliyecegim



BU ERKEKLERI ILGILENDIREN BIRSEY: Bunun bilinen bir mantikli açiklamasi yok, bosuna ugrasma, hiçbir mantik kalibina sokamazsin.



YEMEGE YARDIM EDEYIM MI?: Yemek neden hala masaya gelmedi?



EVET TATLIM... HAKLISIN SEVGILIM: Çevirisi yok.. Onlar bu sözleri periodik olarak söylemeleri için sartlandirilmistir.



ELBETTE SENI DINLIYORDUM TATLIM; SADECE AKLIMDA BIR SÜRÜ KARMASIK IS VAR: Su
karsidaki kizil bombanin içinde sütyen var mi, yok mu kafam ona takildi da!



SEVGILIM BIRAZ ARA VER, SABAHTAN BERI EVI TEMIZLEYECEGIM DIYE HELAK OLDUN: Su
elektrikli süpürgeyi artik sustursan iyi olacak, filmin içine ettin!!



HMMM... EVET ÇOK ILGINÇ HAYATIM: Sen hala konusuyor musun?



SENI DÜSÜNÜYORDUM VE SANA BU GÜLLERI GETIRDIM CANIM: Kösebasinda gülleri satan kiz tam bir afetti.



ENDISELENME TATLIM, ALT TARAFI KÜÇÜK BIR KESIK: Aslinda tam damari kestim ama
geberecegimi bilsem, canimin ne kadar acidigini itiraf etmeyecegim.



HEY BUNUN IÇIN NEDENLERIM VAR: En kisa zamanda iyi bir tane bulsam iyi olucak



TABII KI SENI DUYDUM TATLIM: Ne söyledigin hakkinda hiçbir fikrim yok ve umarim
dinliyormus gibi yaptigimi anlayinca, 3 saat bagirip çagirmazsin



BILIYORSUN
GÜZELIM, BEN BASKASINI SEVEMEM: Senin çigliklarina bile zar zor alistim ve daha kötüsüyle karsilasma riskini göze alamam.



MUHTESEM
GÖRÜNÜYORSUN: Tanrim ne olur bu denedigin son elbise olsun yoksa kalp krizi geçiricegim.

Salı, Ekim 24, 2006

FİDEL CASTRO İSTANBULLU MU?

Fidel Castro ve küçük ada Küba'nın Türkiye'de bu kadar sevilmesinin nedeni anlaşıldı. Meğerse Fidel Castro'nun dedesi bu topraklarda doğmuş, büyümüş. Evet, yanlış duymadınız. Castro'nun evlilik dışı tek çocuğu olan ve 1993 yılında Küba'dan ayrılarak İspanya ve ABD'de yaşamaya başlayan Alina Fernandez'in anı kitabı Castro'nun hemşerimiz olduğunu gösteriyor. Meğer Castro'nun dedesi Francisco Ruz, bir Osmanlı vatandaşı olarak başladığı hayatını Küba'da sürdürmüş.


Şu sıralar Küba'ya karşı faaliyetleriyle gündemde olan Fernandez, 1999'da yazdığı 'Castro's Daughter An Exile's Memoir of Cuba' adlı kitabı ailesinin soyağacı şemasıyla başlıyor. Soyağacında Fidel Castro'nun annesinin babasının adının Francisco Ruz olduğu ve Türkiye'den geldiği yazıyor.
Kitabın ilk bölümünde ise Fernandez, anne ve babasının köklerini açıklamaya çalışıyor. Kitabın birinci sayfasında Castro'nun dedesinin İstanbullu Yahudi bir aileye ait olduğu, ailesinin Yahudilikten döndüğü ve soyadını Ruz'a kısalttığı bilgisi var. Yine birinci sayfada yazar, annesinin İngiltere'den gelen dedesi Herbert Acton Clews, Castro'nın babası İspanya'dan gelen Angel Castro ve İstanbul'dan gelen dedesi Franscisco Ruz için uzak bir dünyaya gitmeyi göze alan, kendi kökleri pek umurlarında olmayan, maço maceraperestler olduğunu yazıyor. Yazar, ikinci safyada ise Küba'daki koloni savaşları kapsamında karşılaştığı beklenmedik olaylar karşısında Kastilyalı Francisco ismini edindiğini belirtiyor. Francisco Ruz Küba'da Domingo adlı Kübalı kadınla evlenmiş ve üç tane kızı olmuş. Fidel Castro, işte bu kızlardan Lina ile Angel Castro'nun evliliğinden doğan çocuklardan biri.



Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Yahudilerinin tarihi konusunda uzman bir isim olan Rıfat Bali, bilginin tutarlı olduğunu söyledi. Bali: "Bu bilginin doğru olup olmadığını bilemeyiz ancak 1800'lerin sonu ve 1900'lerin başında Küba'ya giden birçok Türk Yahudisi olduğunu biliyoruz. Nedeniyse Küba'da İspanyolca konuşulması ve oradan Kuzey Amerika'ya geçme ihtimalinin olması. Hâlâ da orada birçok Türkiye Yahudisi kökenli insanlar bulunuyor." Görüştüğümüz Küba'nın Türkiye Büyükelçisi Ernesto Abascal, Castro'nun dedesinin Türkiye Yahudisi olduğu iddiasını ilk kez duyduğunu ve o yüzden de konuyla ilgili bir yorum yapamayacağını söyledi.